Geen file, wel een betere conditie. ALD Automotive organiseert sinds vorig jaar het succesvolle filesporten: meteen na werktijd sporten en dus ná de file naar huis. Medewerkers stappen met een goed gevoel de auto in en komen vrijwel zonder vertraging thuis aan.

Het sportieve initiatief ontstond door de samenwerking met ‘Great Place to Work’. Deze organisatie heeft als missie om goed werkgeverschap te bevorderen. De vitaliteit van werknemers speelt hierbij een grote rol. De werkgever kan daar ook aan bijdragen en ALD Automotive richtte daarom een Vitaliteitsteam op.

Aandacht voor vitaliteit

Het Vitaliteitsteam realiseerde onder andere een vergaderruimte waar staand vergaderd kan worden, in de kantine ligt de focus op gezond eten en niet-rokers krijgen een extra vrije dag. Daarnaast biedt ALD Automotive medewerkers met het ALD-sportteam nu de mogelijkheid om samen met collega’s te sporten, direct na werktijd. Martijn Oerlemans, manager bij ALD Automotive, is ambassadeur vanuit het Vitaliteitsteam: “Wij zijn ook gewoon maar begonnen. Eerst met een klein groepje, nu doen er steeds meer collega’s mee. Belangrijk is dat het medewerkers weinig extra tijd en geld kost. Zo is het filesporten ontstaan.”

Sporten tijdens de spits

Het begon met 16 weken hardlopen onder begeleiding van een fysiotherapeut, waarvoor een tiental medewerkers zich aanmeldden. Daarna volgden er bootcamptrainingen waar een grotere groep aan meedeed. “Het animo groeide snel omdat deelnemers enthousiast waren en dat werkt aanstekelijk”, vertelt Martijn. Vooral het tijdstip van de sportsessies bevalt goed. “Starten om 17.15 uur, zodat om 18.30 uur iedereen naar huis kan rijden. De grote filedrukte is dan al voorbij. Je gaat met een bak energie én een voldaan gevoel naar huis. Vervolgens heb je nog een hele avond voor je,” zegt Martijn.

Netwerk

Alle sporturen die ALD Automotive organiseert worden begeleid door professionals. De meesten komen uit het netwerk van de medewerkers zelf. Hierdoor bespaart ALD Automotive op de kosten. Martijn: “We kunnen alles met een heel beperkt budget organiseren. Het filesporten levert ons vitalere collega’s op en dus minder ziekteverzuim. En het is gezellig, je leert collega’s op een andere manier kennen.”