Door: Ernst Vermaas, Financieel Contract Specialist

In 2010 startte ik bij ALD Automotive als Financieel Contract Specialist op de afdeling Contract Management. Hier zorgen we met zo’n 10 collega’s voor een vlekkeloos financieel en administratief beheer van leasecontracten. Een mooie functie, met veel vrijheid en zelfstandigheid. Klinkt dit aantrekkelijk? Dan heb ik mooi nieuws: wij zoeken namelijk nieuwe collega’s!

Toen ik in 2010 solliciteerde op deze functie, had ik nog geen ervaring in de leasebranche. Ik wilde graag bij een organisatie werken die een product biedt dat emotie oproept. Een auto is zo’n product. Daarom besloot ik bij ALD Automotive te solliciteren.

Sterk teamgevoel
Op onze afdeling is het vooral véél (her)berekenen en calculeren; of dat nu aan het einde van de looptijd van een leasecontract is, of als er tussentijds wijzigingen zijn. Ons team bestaat uit 12 Financieel Contract Specialisten.  En weet je? Hoe verschillend onze karakters ook zijn, we delen grotendeels dezelfde expertise en de sfeer is goed. We werken samen in één grote, open ruimte en we helpen elkaar waar nodig.

 “We werken als één team samen”

Eindafwikkeling leasecontracten
Zelf zorg ik onder meer voor een soepele eindafwikkeling van alle leasecontracten en stel eindnota’s op. Zo check ik of de looptijd is behaald. Ook controleer ik of de klant op basis van de afgesproken kilometrage geld terugkrijgt of wellicht iets bij moet betalen. Soms komt het voor dat een (particuliere) klant de leaseauto voortijdig wil inleveren. In dat geval bereken ik onder meer wat de aanvullende beëindigingskosten zijn.

Herberekenen leasebedragen
Bij de tussentijdse wijzigingen van lease contracten is calculeren belangrijk. Hier gaat het vaak om de herberekening van het maandelijkse leasebedrag. Denk bijvoorbeeld aan de toevoeging van winterbanden of een trekhaak. Het kan ook zijn dat de leaserijder veel meer of juist veel minder kilometers maakt dan afgesproken. Dan berekenen wij het nieuwe maandbedrag dat past bij het gebruik van de leaseauto.

“In deze functie spar je veel met collega’s van alle afdelingen”

Veel contact met afdelingen
Als Financieel Contract Specialist heb je vooral contact met de dealers en onze afdelingen, waaronder Sales, Driver Care en Collections. Het contact met klanten is voornamelijk indirect. Voor hen zijn de afdelingen Sales of Driver Care het eerste aanspreekpunt. Wij helpen onze collega’s van Sales en Driver Care echter vaak bij het beantwoorden van specialistische vragen die bij hen binnenkomen.

In actie tijdens de jaarlijkse veiling
Een mooie dag waar ik altijd met plezier naar uitkijk, is de jaarlijkse fysieke veiling van onze ‘car market’ in Meerkerk. Eén keer per jaar komen hier autohandelaren uit het hele land naartoe om te bieden op onze auto’s. Dat is een hele happening: de auto’s worden één voor één voorgereden. Voor een vloeiende afwikkeling van alle verkochte auto’s hebben wij ter plaatse alle aankoopfacturen opgesteld. Terwijl de dealers gezellig aan het borrelen zijn, zorgen wij dat alles dezelfde dag nog wordt afgehandeld.

Key user tussen ICT en business
Bij ALD Automotive kun je jouw werk zo afwisselend maken als je zelf wilt. Er is volop ruimte om naast je reguliere werkzaamheden ook andere rollen op te pakken en na te denken over processen. Zo ben ik voor onze afdeling de ‘key user’ of contactpersoon tussen ICT en de business. Ik doe voorstellen om onze applicaties efficiënter in te richten. Leuk om te doen én je krijgt er ook tijd voor van ALD Automotive.

Interesse?
Lijkt het jou ook mooi om aan de slag te gaan als Financieel Contract Specialist? Dan is het belangrijk dat je het leuk vindt om met cijfers te werken. Financieel inzicht is onmisbaar. We verwelkomen graag een zorgvuldige, punctuele én sociale collega!

Is deze rol jou op het lijf geschreven? Bekijk de vacature en solliciteer direct. Wie weet zien wij elkaar dan binnenkort in ons mooie kantoor in Hoofddorp.